Foto: Nieuwe regels praktijkexamen motor

Nieuwe regels praktijkexamen motor

Door Mees
24-04-2024

Alles wat je moet weten voor je motorrijexamen: nieuwe regels en vereisten

Als je binnenkort je motorrijexamen gaat afleggen, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de recente veranderingen in de regels en vereisten met betrekking tot motorkleding. Het CBR heeft belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen zorgen ervoor dat examenkandidaten voorzien zijn van de juiste bescherming tijdens het motorrijden. Hieronder vind je alles wat je moet weten voordat je het praktijkexamen A aflegt.

Nieuwe regels vanaf 1 mei 2024

Het CBR heeft aangekondigd dat de eisen voor motorkleding tijdens het praktijkexamen A worden verzwaard vanaf 1 mei 2024. Hiervoor zijn aanvullende criteria opgesteld om te definiëren wat een beschermende uitrusting inhoudt. De criteria hiervoor kunnen gevonden worden in deze blog of op de website van het CBR. De motorkleding wordt tijdens het ontvangst gesprek door de examinator gecontroleerd als verplicht onderdeel van het examen. Indien de uitrusting niet aan de gestelde eisen voldoet, mag de kandidaat het examen niet afleggen.

Vereisten voor motorkleding

Tijdens het praktijkexamen A moet je voldoen aan specifieke vereisten voor motorkleding. Deze uitrusting moet gemaakt zijn voor motorrijders, voorzien zijn van protectoren, CE-gecertificeerd zijn en indien nodig rekening houdend met de heersende weersomstandigheden.

Dit zijn de vernieuwde eisen volgens het CBR:

  • Een goedgekeurde en passende motorhelm met sluiting om deze op het hoofd te bevestigen.
  • Het dragen van een helm met vizier of zonder vizier, wanneer een zonnebril wordt gedragen.
  • Stevige schoenen die tenminste de enkels bedekken en beschermen.
  • Handschoenen die de hand en pols volledig bedekken en beschermen.
  • Een broek die de benen volledig bedekt en beschermt.
  • Een jas die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt.
  • Voor volledige uitrusting geldt dat het CE gekeurd dient te zijn. Dit geldt voor de helm, motorjas, motorbroek, handschoenen en schoenen.

Conclusie

Veiligheid staat voorop, zorg dat je op een veilige manier deel neemt aan het verkeer op de motor. Het is van het grootste belang om te voldoen aan de vereisten voor motorkleding voordat je het praktijkexamen A aflegt. Zorg ervoor dat je de nieuwe regels begrijpt en dat je de juiste beschermende uitrusting draagt om aan het examen deel te nemen. Mochten er vragen zijn, neem gerust contact op met onze klantenservice. Je kunt ook naar een van onze megastores komen.

Deze informatie is afkomstig van:

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/motor/praktijkexamen-motor/welke-kleding-moet-je-aan

https://www.cbr.nl/nl/service/nl/nl/addendum-ce-keurmerk-uitrusting-bij-praktijkexamen-a

Foto: Footer banner
Foto: Win een cadeaubon!

Schrijf je direct in, maak automatisch kans en mis geen enkele andere tip of actie meer!

Je persoonsgegevens worden conform onze Privacy en Cookie verklaring verwerkt.